Składniki:
Ciasto:
sól, pieprz (szczypta),
bazylia, oregano, tymianek (po 1/4 łyżeczki),
mąka (szklanka),
drożdże (łyżeczka),
4 łyżki oleju, mleko.
Sos:
koncentrat pomidorowy (2-3 łyżeczki),
woda do rozcieńczenia,
czosnek (2 ząbki),
przyprawy (wg uznania, np.: pietruszka, koperek, bazylia, oregano, tymianek - czyli to, co mamy pod ręką).
Jak przyrządzić?
Ciasto:Wsypać mąkę do dużej miski,dodać sól, pieprz, bazylię, oregano, tymianek, a następnie wszystko dobrze wymieszać.Dodać pokruszone drożdźe, olej.Mieszając wszystko, dodawać mleko rozcieńczone z wodą.Pozostawić w ciepłym miejscu na tak długo, aż urośnie.Wyłożyć ciasto na wysypany mąką stół.Delikatnie rozwałkować.Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i tartą bułką, nakłuć ciasto widelcem.Posmarować sosem.Sos: Rozcieńczyć koncentrat z wodą, dodać pokrojony drobno czosnek, przyprawy, sól, pieprz, najlepiej wstawić na 10 min do lodówki.Włożyć ciasto do piekarnika na 18-20 minut, po tym czasnie można sprawdzić, czy jest dobre, nakłuwając ciasto bądź też sprawdzając, czy odchodzi od blachy.
Jak podawać?
Jeśli już ciasto się upiecze, układamy na nie składniki, które chcemy mieć na pizzy, i ser, i znowu wkładamy do piekarnika, aby rozpuścił się ser.Oczywiście pizza nie może obejść się bez keczupu.Polecam podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, ponieważ to daje naprawdę wyśmieniy smak pizzy. Ja podsmażam cebulę i drobno pokrojone plasterki szynki.
Uwagi:
Ciasto po wyrabianiu przez ok. 5-10 min nadal się lepi i tak ma być! Pozostawić w ciepłym miejscu na 20-30 min albo jeśli ktoś nie ma czasu, można postawić na piecu i wtedy szybko rośnie, więc praktycznie 5-10 min i gotowe.Składniki układamy na pizzy dopiero po upieczeniu.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | JOLANTA |