Składniki:
brokuły, kalafior, jogurt naturalny lub śmietana light, czosnek, ryż brązowy, przyprawy (zioła prowansalskie, sól ziołowa, oregano, bazylia)
Jak przyrządzić?
Rozdrobnione brokuły i kalafior przygotować razem na parze, tak aby były miękkie (ale się nie rozpadały). Osobno ugotować ryż, przełożyć mieszankę brokułowo-kalafiorową na patelnię, aby ją lekko przyrumienić, dodać przyprawy (zioła prowansalskie, sól ziołową, bazylię, oregano itp.) oraz 2 ząbki świeżo zgniecionego czosnku. Gdy potrawa ma już swój smak, dodać jugurt i zamieszać. Szybko odstawić z gazu, aby się nie zwarzyło. Można pomieszać z ryżem lub podawać niezmieszane.
Potrzebne przybory:
garnki, patelnia, łyżka, zgniatarka do czosnku
Jak podawać?
Na talerzu, zmieszane z ryżem lub niezmieszane.
Uwagi:
Potrawa łatwa w przygotowaniu, zdrowa, z witaminami, niedroga.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | Ewcik |