Jak zrobić frytki bez tłuszczu?
OLIWKA . • dawno temu • 8 komentarzyMasz postanowienie noworoczne – zrzucasz 5 kilogramów. Oznacza to, że nie wolno ci sięgać po tłuste potrawy. A co jeśli tak kochasz frytki, że nie wyobrażasz sobie bez nich życia? Uwielbiasz ten smak ziemniaków, soli i ketchupu rozpływający się w ustach. Spokojnie, nie musisz rezygnować z ulubionej przekąski. Po prostu zamiast smażyć frytki, upiecz je. A do tego przygotuj pyszny sos. Ummm… niebo w gębie.
Przygotuj:
- ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- mieloną słodką paprykę
A na sos do frytek:
- kostkę twarogu
- szczypiorek
- natkę pietruszki
- 3 łyżki śmietany
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
1. Najpierw zrób frytki. Pokrój więc obrane ziemniaki w słupki.
2. Przełóż frytki do miseczki, skrop olejem i przypraw.
3. Ułóż domowe frytki na blasze przykrytej pergaminem i piecz pół godziny w 220 stopniach C.
4. Teraz kolej na sos do frytek. Posiekaj pietruszkę i szczypiorek.
5. Zrób mieszankę z sera i śmietany, dodaj czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
6. Pyszne, beztłuszczowe frytki są już gotowe. Wyłóż je na talerz, a sos podaj w osobnej miseczce. Smacznego!
Ten artykuł ma 8 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze