Poznaj przepis na doskonałe, zdrowe frytki warzywne!
JOANNA HIRSZLER • dawno temuKochasz frytki, ale postanowiłaś zadbać o sylwetkę i zrezygnować z tego przysmaku? Mam dla ciebie doskonałą wiadomość. Możesz je jeść nawet wtedy, gdy jesteś na diecie. Wystarczy, że zamienisz tradycyjne frytki smażone na głębokim tłuszczu na równie smaczne frytki warzywne! Jak je przygotować?
Warzywa z których przyrządzisz frytki
Frytki warzywne piecze się w piekarniku z niewielką ilością oleju rzepakowego. Jednak nie z każdego warzywa możesz przygotować ten chrupiący przysmak. Niektóre spośród nich stają się zbyt miękkie po upieczeniu, a frytki muszą przecież chrupać w ustach! Idealne do pieczenia będą warzywa, takie jak marchewka, seler oraz pietruszka.
Jak wykonać zdrowe frytki z warzyw?
Wszystkie warzywa dokładnie umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na paseczki odpowiadające grubością i długością tradycyjnym frytkom. Nastaw piekarnik na temperaturę 200ºC. Warzywa wyłóż na blaszce i posmaruj je niewielką ilością tłuszczu. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Po 30 minutach twoja zdrowa przekąska będzie gotowa!
I jak ci smakują takie frytki?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze