Karp z bakaliami - oryginalnie na Wigilię
OLIWKA . • dawno temuWprawdzie do świąt zostało jeszcze mnóstwo czasu, ale już teraz warto zacząć zastanawiać się nad wigilijnym menu. Bo kto powiedział, że co roku muszą być takie same potrawy? No owszem, karpia nie może zabraknąć, ale może tym razem zamiast zwykłej smażonej ryby, podasz wyjątkowego karpia z bakaliami?
Przygotuj:
- sprawionego karpia (ok 1 kg)
- sól
- 2 marchewki
- pietruszkę
- pora
- pół selera
- cebulę
- po 5 migdałów, rodzynek i suszonych śliwek
- po 2 łyżki masła i sosu sojowego
- pieprz
- sok z cytryny
- listek laurowy
- 5–6 ziaren ziela angielskiego
- łyżeczkę imbiru
Krok 1
Umyj rybę, pokrój ja na dzwonka oraz przypraw solą i pieprzem.
Krok 2
To będzie ryba z warzywami. Warzywa obierz, opłucz i pokrój w paseczki. Zalej je litrem wrzącej wody i gotuj z dodatkiem masła i przypraw 6 minut.
Krok 3
Wybierz warzywa, a do wody włóż karpia. Po 20 minutach na małym ogniu powstanie karp gotowany.
Krok 4
Pyszne danie wigilijnenie jest jeszcze gotowe. Wyjmij karpia, zdejmij z niego skórę, a mięso oczyść z ości. Pokrój je na małe kawałki.
Krok 5
Karp z bakaliami– to brzmi dumnie. Zajmij się więc tymi ważnymi dodatkami. Rodzynki umyj i osusz, migdały sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, a śliwki namocz i pokrój w paseczki.
Krok 6
Ta potrawa wigilijna jest już prawie zrobiona. Pozostało ci tylko połączyć warzywa z rybą i bakaliami. Całość skrop sokiem z cytryny wymieszanym z sosem sojowym.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze