Karp w sosie staropolskim - nie tylko na Wigilię
OLIWKA . • dawno temuWigilia zbliża się wielkimi krokami. Czy wiesz już co znajdzie się na twoim świątecznym stole? Karp jest pewnie daniem, bez którego rodzinne spotkanie nie miałoby tego wyjątkowego charakteru. Ale możesz przyrządzisz go nieco inaczej niż zwykle. Co powiesz na karpia w sosie staropolskim? Jest pyszny, sama spróbuj.
Przygotuj:
- sprawionego karpia
- pęczek włoszczyzny
- cebulę
- kieliszek białego wytrawnego wina
- po 2 łyżki rodzynek i migdałów
- sok z połowy cytryny
- po łyżce masła, mąki i miodu
- pieprz
- 3 goździki
- listek laurowy
- 5–6 ziaren ziela angielskiego
- tymianek
- sól
- cukier
Krok 1
Najpierw musisz przygotować wywar z warzyw, którym później zalejesz rybę. Obierz więc włoszczyznę, pokrój cebulę, włóż wszystko do garnka i zalej litrem wody. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, tymianek, sól i pieprz. Gotuj wszystko 40 minut.
Krok 2
Teraz możesz zająć siękarpiem. Pokrój go w dzwonka i posól. Kiedy wywar będzie gotowy, przecedź go i zalej rybę ułożoną w rondlu. Dodaj także wino i sok z cytryny. Gotuj 30 minut.
Krok 3
A teraz najważniejsze sos do ryby, sos staropolski. Rozgrzej masło, oprósz je mąką i zasmaż. Wlej niewielką ilość wywaru z warzyw. Teraz kolej na miód i rodzynki.
Krok 4
Przygotuj karmel do sosu. Powstanie gdy rozpuścisz cukier w łyżce wody i zarumienisz go na na patelni. Dodaj karmel do sosu.
Krok 5
Gotujsos staropolskina małym ogniu tak długo, aż stanie się gęsty.
Krok 6
Do sosu wsyp sparzone i obrane migdały i dopraw go.
Krok 7
I w końcu najprzyjemniejsze, polej rybę sosem i udekoruj pokrojonymi jarzynami. Karp w sosie staropolskim gotowy. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze