Brzoskwinie to smak pełnego lata, słodki zapach i sok cieknący po rękach. Najchętniej jemy je na surowo, bez dodatków, ale warto spróbować nowych połączeń.
Na straganach wybierajcie lekko miękkie owoce, ale nadal sprężyste i do domu nieście je ostrożnie. Jeśli są w pełni dojrzałe, najlepiej przechowywać je w lodówce, ale podawać w temperaturze pokojowej. Wskaźnikiem ich dojrzałości jest też zapach — kiedy są już cudownie aromatyczne, będą tak samo świetnie smakować. Jeśli nie lubicie skórki sparzcie brzoskwinie, a potem zanurzcie z lodowatej wodzie — bez problemu usuniecie skórkę. Kiedy zapragniecie odmiany, możecie połączyć brzoskwinie z nabiałem i przyrządzić koktajl albo indyjskie lassi.
Spróbujcie też oryginalnych połączeń w sałatkach. A na deser upieczcie letnie, owocowe ciasto.
Brzoskwinie i awokadoRukola z brzoskwiniami i parmezanemNadziewane piersi z kurczakaDrożdżowe z brzoskwiniamiMuffiny razoweTartarelki z brzoskwiniami i mascarpone
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze