
Brzoskwinie to smak pełnego lata, słodki zapach i sok cieknący po rękach. Najchętniej jemy je na surowo, bez dodatków, ale warto spróbować nowych połączeń.
Na straganach wybierajcie lekko miÄ™kkie owoce, ale nadal sprężyste i do domu nieÅ›cie je ostrożnie. JeÅ›li sÄ… w peÅ‚ni dojrzaÅ‚e, najlepiej przechowywać je w lodówce, ale podawać w temperaturze pokojowej. Wskaźnikiem ich dojrzaÅ‚oÅ›ci jest też zapach — kiedy sÄ… już cudownie aromatyczne, bÄ™dÄ… tak samo Å›wietnie smakować. JeÅ›li nie lubicie skórki sparzcie brzoskwinie, a potem zanurzcie z lodowatej wodzie — bez problemu usuniecie skórkÄ™. Kiedy zapragniecie odmiany, możecie połączyć brzoskwinie z nabiaÅ‚em i przyrzÄ…dzić koktajl albo indyjskie lassi.
Spróbujcie też oryginalnych połączeń w sałatkach. A na deser upieczcie letnie, owocowe ciasto.
Brzoskwinie i awokadoRukola z brzoskwiniami i parmezanemNadziewane piersi z kurczakaDrożdżowe z brzoskwiniamiMuffiny razoweTartarelki z brzoskwiniami i mascarpone

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze