Makaron świąteczny
KAROLINA • dawno temuZwykle bywa tak, że nawet najwięksi pasjonaci kuchni nie potrafią wygospodarować w swoim codziennym życiu wystarczającej ilości czasu, by spełniać swoje kulinarne aspiracje i marzenia. Praca i domowe obowiązki skutecznie odciągają nas od poszukiwania i realizowania nowych przepisów wzbogacających nasz świat smaków. Z tego względu na przyrządzanie niektórych potraw pozwalamy sobie wyłącznie tylko od święta. Tak też jest w przypadku domowego makaronu. Na co dzień rzadko kiedy fatygujemy się, by samodzielnie zrobić wyśmienity makaron. Jest to produkt, który z łatwością możemy zastąpić gotowymi odpowiednikami. Z drugiej strony nic nie zastąpi smaku makaronu własnej roboty w świątecznym rosole. Jak jeszcze możemy wykorzystać makaron? W jaki sposób przyrządzić go samodzielnie w domu? Poznaj odpowiedzi na powyższe pytania, jeszcze zanim zaczną się święta, a zagwarantujesz swoim bliskim prawdziwą ucztę kulinarną.
Potrawy z makaronem
Makaron jest jednym z tych produktów, po które sięgamy bardzo chętnie. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ dzięki neutralnemu smakowi z łatwością dodamy go do potraw zarówno słodkich, jak i słonych, kwaśnych czy gorzkich. Wiele licznych zalet ma również szybki sposób jego przygotowania. Już po kilku czy kilkunastu minutach możemy rozpocząć jego jedzenie. Do najpopularniejszych dań z makaronemzaliczyć trzeba przede wszystkim zupy. Trudno wyobrazić sobie rozgrzewający świąteczny rosół bez jego dodatku. Jest on również nieodzownym elementem wielu sosów, np. carbonara, czy zapiekanek makaronowych. To właśnie także on gości na naszym wigilijnym stole pod postacią makaronu z masą makową. Przepisy na dania z makaronem posiadają wiele zalet, do których zaliczyć trzeba przede wszystkim możliwość szybkiego ich przygotowania. Również zrobienie makaronu domowego jajecznego nie zajmie nam wiele czasu. Będzie on tylko nieznacznie dłuższy niż wykorzystanie gotowego produktu. Jak zrobić makaron domowy? Nie czekaj i już teraz zrealizuj poniższy przepis namakaron jajeczny.
Domowy makaron jajeczny
Do przygotowania makaronu jajecznego będziesz potrzebowała następujących składników:
Sposób przygotowania:
Mąkę należy przesiać. Następnie dodajemy do niej jajka, szczyptę soli i zagniatamy z tych składników ciasto. Kolejnym krokiem jest stopniowe dodawanie odrobiny mleka, do czasu aż uzyskamy efekt wyrobionego i jednolitego ciasta. Następnie należy odłożyć ciasto na chwilę do osuszenia do lodówki. Teraz już wystarczy tylko wyjąć ciasto z lodówki, podzielić je na dwie części i rozwałkować cienko na stolnicy posypanej mąką. Następnie wycinamy paseczki, które należy ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Po około 9–10 minutach makaron jest już gotowy. Jeżeli od razu nie zjesz całej porcji, możesz z powodzeniem odgrzać ugotowany makaron na patelni z odrobiną masła. Dzięki temu jego jajeczny wyśmienity smak zostanie jeszcze bardziej podkreślony i wydobyty.
Powodzenia!
Zdjęcie makaronu pochodzi z Shutterstock.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze