Na straganach czerwienią się porzeczki. Wyglądają tak ładnie, że czasem chciało by się je kupić tylko po to, by postawić na stole jako element dekoracji. Nie każdy lubi ich nieco kwaśny smak — wtedy warto ich użyć do ciast albo przetworów a nawet do mięs i serów.
Porzeczki są bogate w witaminy i minerały. Zawierają sporo fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, potasu, siarki, cynku i manganu. Jak wiadomo, to też jedno z najlepszych źródeł witaminy C. A witamina C i rutyna uszczelniają naczynia krwionośne i dobrze wpływają na skórę.
Podobnie jak jagody, zawierają antocyjany — barwniki o barwie od czerwonej do fioletowej — które poprawiają jakość widzenia, wzmacniają naczynia włosowate, działają przeciwzapalnie i antyutleniająco.
A oto kilka wybranych porzeczkowych przepisów:
Migdałowe muffiny z porzeczkami
Grillowane bakłażany z zielonym sosem i porzeczkami
Sernik z czarnymi porzeczkami
Wieprzowina z czarnymi porzeczkami
Porzeczkowy chutney
Ciasto kokosowo-porzeczkowe
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze