Pieczony boczek na zimny dzień
OLIWKA . • dawno temuWarto przygotować pieczony boczek. Doskonale smakuje nie tylko jako dodatek do obiadu, na przykład do pieczonych ziemniaków, ale także na zimno z chrzanem. Takie mięso pachnie pięknie i rozgrzewająco, a to za sprawą czosnku, cebuli, świeżutkiego pieprzu, aromatycznej papryki i majeranku.
Przygotuj:
- 1 kg chudego boczku
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- sól
- czarny pieprz (świeżo zmielony)
- majeranek
- mieloną paprykę
Krok 1
Najpierw musisz zająć się odpowiednim przygotowaniem pysznego boczku. Odkrój od niego plaster o grubości 1 cm. Pozostałą część natrzyj czosnkiem (przeciśniętym przez praskę) i solą. Dopraw go też 2 łyżeczkami majeranku, pieprzem i papryką. Zawiń mięso w filię i odłóż na 2 godziny.
Krok 2
Odkrojony plaster boczku pokrój w kostkę i zarumień go na patelni.
Krok 3
Wyjmij boczek z folii i ułóż go w brytfannie. Polej gorącym tłuszczem ze smażonego mięsa i piecz ok. 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 4
Pieczonyboczek będzie z jakiś czas gotowy. Pora na dodatki. Pokrój cebulę w cząstki i wrzuć do upieczonego mięsa, zostawiając je w piekarniku jeszcze na kwadrans.
Krok 5
Brawo! Pyszna mięsna potrawa nadaje się już do jedzenia. Ułóż boczek na półmisku i otocz go cebulą oraz skwarkami. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze