Wiosną, a zwłaszcza na weekend majowy zabieramy prowiant, grilla i całą rodziną lub z przyjaciółmi wyjeżdżamy za miasto na majówkę. Możemy przygotować pieczony boczek, który będzie doskonałym dodatkiem do chleba przypieczonego na grillu. I choć pogoda na weekend nie dopisała, z nadzieją na słońce podaję przepis, który przyda się na kolejne weekendowe wypady na łono natury. Boczek doprawiony ziołami i aromatycznymi przyprawami smakuje dużo lepiej niż wędlina ze sklepu, jest naturalny, bez jakichkolwiek poprawiaczy smaku. To po prostu świeże mięso i przyprawy.
Składniki:
1 kg świeżego boczku,
3 ząbki czosnku,
2 listki laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
łyżka majeranku,
łyżeczka słodkiej papryki,
cebula,
sól, pieprz,
tłuszcz do formy.
Jak przyrządzić?
Boczek ponacinać.
W nacięcia włożyć kawałki czosnku i kawałki liści laurowych.
Ziele angielskie rozgnieść, dodać majeranek, słodką paprykę, sól i pieprz.
Mieszaniną przypraw natrzeć ze wszystkich stron boczek.
Cebulę pokroić w krążki i obłożyć nią mięso.
Boczek zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 12 godzin.
Następnie przełożyć go do naczynia żaroodpornego, nasmarowanego tłuszczem.
Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 1,5 godziny.
Jeżeli wierzch będzie dobrze przypieczony, przykryć naczynie folią aluminiową i piec do miękkości mięsa.
A jeśli grillujesz, połóż boczek po prostu na grilla i przewracaj od czasu do czasu na drugą stronę, aż tłuszcz się stopi, a boczek będzie ładnie przyrumieniony na wierzchu i miękki w środku.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 19 zł |