Zupa z boczkiem
DAMIESA • dawno temuTrzeba przyznać, że boczek to jeden z zakazanych w diecie rodzajów mięsa. Jest kaloryczny i tłusty, więc lepiej go unikać. Raz na jakiś czas nie zaszkodzi jednak przygotować na jego bazie pożywną zupę. Nie macie pomysłu jaką?
Zupa chrzanowa z boczkiem – świetnie nada się do jej przyrządzanie świeży, starty chrzan. Należy go usmażyć na patelni wraz z kawałkami boczku, a następnie dodać do bulionu wraz z ugotowanymi ziemniakami. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i zabielamy śmietaną. Do tak przyrządzonej zupy warto dodać także kiełbasę.
Zupa fasolowa z boczkiem–pokrojony w kostkę boczek smażymy na chrupko wraz z cebulką. Suszoną fasolę należy wcześniej namoczyć na kilka godzin, a następnie ugotować wraz z ziemniakami. Do tak przygotowanej zupy wlewamy bulion, smażony boczek wraz z zeszkloną cebulą i dodajemy ząbek czosnku oraz liść laurowy dla wydobycia głębi smaku. Na koniec posypujemy majerankiem lub tymiankiem.
Podawać z chlebem. Boczek będzie także świetnie smakował z zupą grochową.
Pamiętajcie, że boczek jest mięsem dość kalorycznym, bo w 100 gramach znajduje się około 500 kcal. Osobom dbającym o sylwetkę radzę zatem oszczędność w dodawaniu go do potraw.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze