Spaghetti z boczkiem
KAROLINA • dawno temuMasz ogromną ochotę na coś smacznego i prawie pustą lodówkę? Nie martw się, zwykle nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wielki potencjał kryją w sobie niepozornie wyglądające produkty. I tak chociażby, posiadając jajka, mąkę i mleko, możemy zrobić całą górę pysznych naleśników; mając na wyposażeniu jedynie jajka, mąkę i skrawki wędliny, sera albo warzyw, wyczarować boskiego omleta, którym naje się do syta kilka osób. Tanich, dobrych i przede wszystkim szybkich pomysłów na obiad nigdy za wiele, dlatego przy każdej okazji warto zapoznawać się z różnymi propozycjami. Niezwykle smacznym i efektownym daniem za niewielkie pieniądze jest spaghetti z boczkiem. Lista potrzebnych produktów nie jest długa, a cała tajemnica smaku ukryta jest w kilku prostych trikach, które z pewnością uda ci się wykonać. Nie trać zatem tej niepowtarzalnej okazji i poznaj kolejny sposób na to, by zadowolić niezapowiedzianych gości wyśmienitym i nienarażającym naszego domowego budżetu posiłkiem. W poniższym artykule znajdziesz informacje nie tylko na temat tego, jak przygotować spaghetti z boczkiem, lecz także dotyczące innych potraw z udziałem tego niezwykłego mięsa.
Dania z boczkiem
Boczek bez wątpienia nie jest jednym z czołowych produktów polecanych w trakcie diety odchudzającej, co nie oznacza, że można mu odebrać wyśmienity smak, który nieraz dodaje charakteru i wyrazistości wielu potrawom. I tak obok grillowanego boczku charakteryzującego się chrupkością i wyśmienitym smakiem wskazać można szereg dań, do których jest on dodawany. Potrawy z boczkiem to ciekawy pomysł zarówno na przystawki, jak i dania główne. Boczek dobrze komponuje się bowiem z wędzoną śliwką, tworząc ciekawe w smaku roladki, lecz idealnie smakuje także owinięty wokół zrazów wieprzowych. Poza tym do najpopularniejszych dań z boczkiemzaliczyć trzeba jajecznicę, która nieraz pomagała nam witać nowy dzień. Co więcej, często zapominamy o tym, że boczek to także nieodzowny element niektórych zimowych zup, jak kapuśniak albo krupnik. Oprócz tego wiele z nas z chęcią sięga po niego, przygotowując różnego rodzaju zapiekanki ziemniaczane bądź makaronowe. Makaron z boczkiem bowiem to ciekawe i dość nietuzinkowe połączenie, które możemy w dowolny sposób przyprawiać, otrzymując coraz to ciekawsze smaki. Szukasz jakiegoś smaku, który w pełni by cię zadowolił? Spróbuj zrobićboczek z makaronem, w czym pomoże ci poniższy przepis.
Przepis na makaron z boczkiem
Zanim zaczniesz krok po kroku wykonywać przepis na makaron z boczkiem, upewnij się, że posiadasz następujące składniki:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti,
- 25 dag boczku,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- bazylia,
- ser żółty.
Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy na drobne kawałki. Następnie delikatnie podsmażamy je na patelni z olejem, gdzie następnie powinien trafić pokrojony w niewielką kostkę boczek. Mięso powinno smażyć się tak długo, by było chrupkie.
Makaron gotujemy w dużej ilości wody zgodnie z czasem wskazanym na opakowaniu. Kolejnym krokiem jest odsączenie go i dodanie do wcześniej podsmażanych składników. Całość powinna się jeszcze przez chwilę smażyć. Następnie doprawiamy potrawę solą i pieprzem do smaku. Kiedy już nałożymy porcję na talerz, posypujemy ją startym żółtym serem i ozdabiamy świeżą bazylią.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze