Jajecznica z kurkami
KAROLINA • dawno temuRondelki, garnki, patelnie, naczynia żaroodporne, noże, deski, kubki – wszystko to można znaleźć w każdej kuchni, gdzie wskazane przedmioty nie tylko stanowią podstawowe jej wyposażenie, ale również wzbudzają strach w osobach stawiających w kulinariach pierwsze kroki. W jaki sposób przedrzeć się przez to ogromne oprzyrządowanie niewiadomego przeznaczenia? Niezastąpionym drogowskazem są dla nas proste i bardzo smaczne potrawy, które możemy z łatwością przygotować samodzielnie, nawet gdy jakakolwiek czynność w kuchni była dla nas dotychczas zupełnie obca. Nawet najbardziej wytrawni kucharze nie rozpoczynają swojej przygody z jedzeniem od przygotowywania krewetek w cieście francuskim bądź pieczenia kaczki w pomarańczach. Nasza motywacja do gotowania będzie ciągle na wysokim poziomie tylko wtedy, gdy jedzenie, które uda się nam przygotować będzie smaczne. Jak zatem wygląda najczęściej pierwszy krok stawiany przez nas w kuchni? Nierzadko przyrządzanym w jego trakcie daniem jest pyszna jajecznica. Ta niezwykle prosta receptura kryje w sobie całe pokłady możliwości, co pozwala nam z czasem na puszczenie wodzy fantazji. Jeżeli kuchnia jest dla ciebie czymś zupełnie nowym i chcesz poznać jej tajemnice, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego, jakie pomysły na jajecznicę możesz wykorzystać, a także poznasz przepis na jajecznicę z kurkami.
Pyszna jajecznica
Przyrządzanie jajecznicy niesie ze sobą wiele korzyści. Z jednej strony mamy całą masę możliwości dodania do niej dowolnych składników. Z drugiej natomiast trudno wyobrazić sobie smaczniejsze danie po syto zakrapianym alkoholem wieczorze niż pyszna jajecznica jedzona o poranku. Jest to bowiem danie pożywne, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Zastanawiasz się, jak zrobić jajecznicę? Wystarczy, że będziesz w posiadaniu jajek i dowolnych dodatków, do których najczęściej zalicza się w omawianym przypadku cebulę, surowe albo suszone pomidory, szparagi, szczypiorek, szynkę, kiełbasę, boczek, a także pieczarki. Oczywiście jednym z nieodłącznych elementów wszystkichprzepisów na jajecznicę są aromatyczne przyprawy. To właśnie one nadają wyśmienity smak przyrządzanemu daniu. Oprócz tego nie można zapomnieć także o tłuszczu, na któym smażymy naszą jajecznicę. W klasycznym wydaniu jajecznicę smaży się na maśle, lecz po dodaniu mięsa nie sposób obejść się bez użycia choć odrobiny oleju. Ciekawym pomysłem na śniadanie jest jajecznica z grzybami. Jeżeli tylko masz taką możliwość, to zrezygnuj z pieczarek na rzecz kurek w jajecznicy. Przyrządzisz je, podążając za wskazówkami umieszczonymi w poniższym przepisie.
Przepis na jajecznicę
Do przygotowania jajecznicy z kurkami będziesz potrzebowała:
- 6 jajek,
- kurek,
- masła,
- soli,
- 1 cebuli,
- pieprzu,
- sera żółtego,
- szczypiorku.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kurki natomiast dokładnie myjemy i w razie konieczności kroimy większe okazy tak, aby wszystkie grzyby miały jednakową wielkość. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie na patelni niewielkiej ilości masła i zeszklenie na nim cebuli. Kiedy zostanie ona podsmażona, wystarczy dodać do niej grzyby i całość smażyć jeszcze przez kilka minut.
Jeżeli chcemy podać kurki obok jajecznicy, należy zdjąć je z patelni i umieścić na talerzu. W przypadku, gdy mamy zamiar podawać je razem, dodajemy rozbite i roztrzepane jajka na patelnię. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i po ścięciu się jajek przekładamy na talerz. Jajecznicę można ozdobić szczypiorkiem i posypać startym żółtym serem.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze