Zupa z kurek
KAROLINA • dawno temuChociaż kalendarzowe lato jeszcze się nie skończyło, to jednak większość z nas przestała już odczuwać iście wakacyjną atmosferę. Poza tym wszelkie niedowierzania rozpływają się, gdy tylko spojrzymy za nasze okno. Okazuje się wówczas, że nawet gdy świeci słońce, to jednak zieleń trawy nie jest już tak soczysta, a temperatura pozostawia wiele do życzenia. Jednak wrzesień jest wymarzoną porą dla osób uwielbiających nie tylko zbierać grzyby, lecz także przyrządzać na ich bazie wiele niezwykle smacznych potraw. Obok smażonych grzybów z cebulą, sosu do mięsa czy kani w panierce wskazać tu trzeba również wyśmienite rozgrzewające zupy. Świeżo zebrane grzyby znakomicie się do tego nadają. Jeżeli skończysz już wędrówkę po lesie w poszukiwaniu okazałych kurek, koniecznie poświęć chwilę i zapoznaj się z poniższym artykułem. Dowiesz się z niego nie tylko, jakie dania na bazie tych grzybów możesz przygotować, ale także poznasz przepis na zupę z kurek.
Dania z kurek
Co zrobić, kiedy staniemy się dumnymi posiadaczkami kosza pełnego kurek? Pojawiają się przed nami dwie możliwości. Po pierwsze możemy przygotować kurki w ten sposób, by przypomnieć sobie ich smak, gdy nie będą one dostępne w świeżej postaci. Najbardziej popularnymi pomysłami są tutaj kurki marynowane, suszone albo mrożone. Innym sposobem na to, co zrobić ze świeżymi kurkami jest ich wykorzystanie do dań, które będziemy jeść od razu. Oprócz kurek smażonych z cebulą, kurek w sosie śmietanowym, z łatwością możemy przygotować z ich dodatkiem pysznego omleta czy też dodać je jako element farszu do zrazów wieprzowych. Kurki dobrze jest też dodać do jajecznicy albo jajek sadzonych. Podobnie jak inne grzyby, dobrze komponują się one zarówno z makaronem, jak i ryżem, a przygotowanie wyśmienitego sosu z ich udziałem nie jest trudne. Podobnie dość łatwe jest przygotowanie zupy grzybowej. To jedna z najbardziej popularnych potraw z kurek. Już teraz zobacz, jak w szybki sposób możesz ugotować zupę kurkową. Wszystkie potrzebne wskazówki znajdziesz w poniższym przepisie na zupę grzybową z kurek.
Przepis na zupę z kurek
Do zrealizowania przepisu nakurkową zupę będziesz potrzebowała następujących składników:
- 1 porcja rosołowa,
- włoszczyzna,
- ½ kg kurek świeżych,
- 1 śmietana do zupy,
- świeży koperek,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Porcję rosołową wkładamy do zimnej wody i gotujemy ją do czasu, aż mięso zmięknie. W trakcie będziemy musieli zdejmować szumowinę z powierzchni. Następnie do zupy dodajemy obraną włoszczyznę. W czasie jej gotowania dokładnie przebieramy kurki i staramy się je oczyścić z piasku. Kroimy je na podobnej wielkości kawałki. Kolejnym krokiem jest podduszenie kurek na maśle przez około 15 minut. Możemy dodać do nich drobno posiekaną cebulę. Kiedy grzyby będą już podduszone, umieszczamy je w zupie. Następnie należy dodać do niej odrobinę śmietany z rozrobioną w ½ szklanki wody łyżką mąki. Pod koniec do zupy dodajemy sól i pieprz do smaku, a także świeży posiekany koperek. Zupę z kurek możemy serwować z pieczywem czosnkowym, makaronem bądź ziemniakami.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze