Pomysł na sylwestra – finger party
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuJeżeli jeszcze nie macie pomysłu, czym poczęstować gości w sylwestrową noc, to dobrze trafiliście. Zostawmy firmy cateringowe tym, którzy maja dwie lewe ręce i potrafią przypalić wodę na herbatę, a sami zakasajmy rękawy i bierzmy się do roboty. Specjalnie dla Was skomponowałem dość rozległe i różnorodne menu na finger – party, które na pewno zachwyci Waszych gości. Znajdziecie tam dania proste, a smaczne i efektowne. Czas przygotowania większości z nich nie przekracza 20 minut. A więc – do roboty!
Koreczki caprese
- 40 pomidorków koktajlowych,
- 40 mini kuleczek mozzarelli
I pomysł i wykonanie bardzo proste – zarówno pomidorki, jak i mini kuleczki mozzarelli przekrawamy na pół, po czym nabijamy na wykałaczkę po połówce jednego i drugiego tak, aby razem znów tworzyły kuleczkę. Stawiamy je „na baczność” na półmisku i zalewamy je do połowy wysokości sosem bazyliowym.
Tartinki
- 4 francuskie bagietki,
- 500g białego sera,
- 200ml śmietany,
- 6 jajek,
- 200g pieczarek,
- 100ml majonezu,
- ogórek,
- pomidorki koktajlowe,
- oliwki – zielone i czarne,
- rzodkiewka,
- salami,
- szprotki,
- ser camembert
- sok z buraków (barszcz czerwony, wywar z buraków, zakwas buraczany – wszystko jedno)
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Brzmi strasznie, prawda? To do dzieła :)
Biały ser rozgniatamy widelcem i mieszamy dokładnie ze śmietaną, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Całość dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy zioła prowansalskie, a do drugiej sok z buraków (tylko tyle, żeby uzyskać różową barwę, nie zależy nam na serku o smaku buraków).
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pieczarki kroimy, smażymy, odsączamy z tłuszczu, drobno siekamy, po czym dodajemy do jajek. Następnie dodajemy majonez, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
Teraz czas na krojenie:
Ogórek – bardzo cienkie plasterki (takie, żeby sie je dało zwinąć w rulonik).
Pomidorki koktajlowe – w ćwiartki.
Oliwki – również w ćwiartki.
Rzodkiewkę – na półplasterki (na plasterki, po czym plasterki na pół).
Salami – jak wyżej (półplasterki).
Szprotki – na pół.
Camembert – w paski.
Bagietki – na małe kromeczki.
Kromeczki rozkładamy na talerzach. Bierzemy rękaw cukierniczy, nakładamy do niego dowolną z naszych mas (jajeczno – pieczarkową, lub jedną z serowych) i wyciskamy po małej porcji (mniej więcej takiej, jak bitej śmietany na wuzetce) na każdą kromeczkę.
UWAGA! Masy nie dajemy na samym środku tartinki. Zawsze dajemy ją bliżej jednego z boków, aby zrobić miejsce na salami / rybkę / camembert.
Następnie na tartinkach kładziemy salami, szprotki, lub camemberta. W tym momencie powinniśmy wpaść w szał artystyczny. Oliwki, rzodkiewkę i pomidorki wbijamy w losowo wybrane miejsca (aczkolwiek zawsze w masę), starając sie, żeby przynajmniej 2 z nich (różne) znalazły się na każdej tartince. Następnie to samo robimy z ogórkiem. E voila!
Deska serów
Tu nie będę podawał przepisu – wystarczy, że wybierzemy swoje 4 ulubione sery, ładnie je pokroimy i podamy z czymś pasującym. Co pasuje do deski serów? Odpowiedź znajdziecie w poscie "Co podać do deski serów?".
Talerz warzywny
- 5 marchewek,
- 5 łodyg selera naciowego,
- 5 ogórków,
- 5 kalarep
Warzywa obieramy ze skórki, po czym kroimy na około trzycentymetrowe paski. Z ogórka ponadto usuwamy gniazda nasienne. Całość układamy na okrągłym talerzu, ustawiając w środku kokilki z dipami.
Krakersy z dipem
- cała masa słonych krakersów
Całą masę słonych krakersów podajemy z pastami do pieczywa.
Tortilla trochę inaczej
- 3 opakowania tortilli
Tortille kroimy na nieduże kawałeczki i pieczemy w piekarniku, w temperaturze 200 stopni przez około 6 minut. Podajemy z wyrazistymi sosami.
Sałatki z bagietką
Sałatki znajdziecie pod tym linkiem - Pomysły na świąteczne sałatki. Ważne tylko, żeby składniki były drobno pokrojone. Nie zapomnijmy tylko o dużej ilości kawałków bagietki nieopodal i czymś, czym można by rozsmarować sałatkę na pieczywie.
Możemy tez podać kilka sosów / dipów oddzielnie, w niedużych miseczkach. Kilka pomysłów znajdziecie w postach "Dressingi majonezowe — PRECZ z monotonią" i "Monotonii sosów mówimy stanowcze NIE"
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze