Sos sezamowy
DAMIESA • dawno temuPowiedzenie „sezamie otwórz się” każdy dobrze zna, a czy my jesteśmy otwarci na sezam… w kuchni? Niekoniecznie. Ten rodzaj rośliny, z której produkuje się olej nie jest zbyt często wykorzystywany w kuchni, a to wielka szkoda. Sos przyrządzony na bazie ziaren sezamu nadaje się bowiem zarówno jako dodatek do mięs, jak i świetnie się spełnia w przypadku nadania aromatycznego smaku warzywnym sałatkom. Jak go wykonać? Oto krótki przepis.
Przygotuj:
— kilka łyżek ziaren sezamu.
— 2 ząbki czosnku,
— jogurt naturalny,
— 2 łyżki oliwy z oliwek,
— sól i pieprz.
- Czosnek trzemy na drobnej tarce i mieszamy z oliwą z oliwek, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Sezam prażymy na patelni, a następnie mieszamy z jogurtem naturalnym i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Sos doprawiamy solą i pieprzem.
Warto wiedzieć, że sezam jest cennym źródłem przeciwutleniaczy redukujących wolne rodniki odpowiadające za procesy starzenia. Do tego posiada wiele cennych witamin np. A czy E (zwaną witaminą młodości) oraz składników mineralnych, wśród których wymienić można chociażby potas, fosfor, żelazo czy cynk. Warto więc sięgać po niego jak najczęściej.
Sos sezamowy podajemy lekko schłodzony. Świetnie nadaje się też jako dip do paluchów serowych i makaronowych sałatek.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze