Najsłynniejsze włoskie kawy
ISABELLE • dawno temuKtóż z nas nie lubi kawy? Może i są takie osoby, ale z pewnością stanowią mniejszość. Aromatyczny zapach i gorzko-cierpki smak tego czarnego napoju towarzyszą nam w ciągu całego dnia. Rano na rozbudzenie, w południe w pracy, po południu do ciasteczka na deser – jest z nami zawsze. Picie kawy ma swoje plusy i minusy, których z całą pewnością jesteśmy świadomi. Jednak pomimo wszystko większość z nas nie wyobraża sobie codziennego funkcjonowania bez kawy.
Co kawa może dać, a co zabrać?
Bez względu na porę roku, i bez względu na to czy jest gorąco czy zimno, chętnie pijemy kawę albo sięgamy po różne desery, które powstają na bazie kawy. Letnią porą warto przygotować i rozkoszować się orzeźwiającą kawą mrożoną, shakeami kawowymi lub kawą podaną z lodami. Jednak oprócz smaku, kawa ma wiele więcej zalet, a pita w rozsądnych ilościach może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Napój ten świetnie działa na krążenie oraz układ pokarmowy. Przyspiesza przemianę materii, co pozwala na szybszy metabolizm lipidów i skutecznie redukuje zmęczenie mięśni. Poza tym, poprawia ona pamięć krótkotrwałą, koncentrację i chwilowo podnosi iloraz inteligencji. Kawa dotlenia organizm i redukuje ryzyko wystąpienia marskości wątroby.
Jednak jest również druga strona tego medalu. Pijąc kawę, narazić się możemy na negatywne skutki działania tego napoju. Na przykład spożycie zbyt dużej ilości kawy może wywoływać uczucie nerwowości, niepokoju i rozdrażnienia. Podobnie jak herbata wpływa na żółknięcie zębów i może prowadzić do próchnicy, a ze względu na swoje właściwości pobudzające u większości ludzi utrudnia zasypianie. Spożycie dużej ilości kawy przez kobietę w ciąży może zwiększać prawdopodobieństwo urodzenia martwego dziecka, a także zwiększyć prawdopodobieństwo chorób serca – i kobiety, i dziecka.
Oryginalne włoskie kawy
Jak każdy produkt spożywczy, należy pić kawę z głową i przede wszystkim według upodobań. Prawdziwi kawosze doceniają smak i walory kawowe dbając o to, aby kawa, którą piją, lub z której przygotowują desery, była wyjątkowa i miała swój niepowtarzalny smak i aromat. Oryginalnawłoska kawa to jeden z najpopularniejszych napojów, który na stałe wpisał się w nasze menu. Jakie to kawy?
- Kawa espresso
Espresso jest aromatycznym napojem kawowym przygotowywanym z kilku, do kilkunastu różnych rodzajów kaw z dodatkiem robusty, która stanowi nawet do kilkudziesięciu procent objętości filiżanki. Stworzony w ten sposób napój posiada gęstą, brązową piankę, której espresso zawdzięcza dużą część swego aromatu. Kawę taką można spożywać jako napój sam w sobie, lecz stanowi ona także bazę do różnorodnych napojów kawowych, takich jak choćby cappuccino, latte macchiato albo caffè macchiato. Podawane jest w niewielkiej, podgrzanej filiżance mieszczącej ok. 50–60 ml napoju, lecz napełnia się ją tylko do połowy. Espresso można pić z cukrem, jak i bez, dodawać kakao, wiórki czekolady, wanilię lub cynamon.
- Latte macchiato
To z kolei napój mleczny, powstający na bazie gorącego mleka, do którego dolewa się kawę espresso. Całość pokrywana jest mleczną pianką. Właściwie przyrządzony napój składa się z trzech wyraźnie oddzielonych warstw, czyli od dołu: mleka, espresso i pianki, co nadaje mu ciekawy wygląd. Lecz jest to także jednen z najdroższych rodzajów kaw. Latte macchiato najczęściej podawane jest w przeźroczystej szklance o pojemności 250 ml. Kawę tą można pić przez słomkę lub przy użyciu długiej łyżeczki. Co więcej, można ją serwować z cynamonem, wiórkami czekoladowymi albo kakao. Częstym zabiegiem wzbogacającym smak jest również dodanie syropu smakowego.
- Cappuccino
Ten znany napój wywodzi się z Włoch i najczęściej serwowany jest ze spienionym mlekiem lub bitą śmietaną na szczycie. Dla ozdoby można również użyć sypkiej czekolady lub kakao. Niekiedy cappuccino podawane jest również z gałką lodów, co nadaje mu orzechowy kolor. W celu stworzenia klasycznego cappuccino potrzebujemy 25 ml espresso, do którego następnie dolewamy spienione mleko. Spienianie odbywa się przy użyciu gorącej pary produkowanej przez dyszę, którą należy nakurzyć w pojemniku z mlekiem. Przed spienieniem mleko powinno mieć 100 ml objętości, jednak poddane procesowi – 125 ml. Istnieją także reguły odnośnie wysokości pianki – wynosi ona średnio 1–2 cm grubości. Typowo, pianka na cappuccino ma kremową konsystencję i niewidoczne są w niej jakiekolwiek pęcherzyki powietrza. Ten napój kawowy ma przeciętnie objętość 140–160 ml, jednak właściwie przyrządzone, klasycznie włoskie cappuccino powinno mieć 150 ml. Idealnie przygotowany napój należy serwować w podgrzanej filiżance, najlepiej z białej porcelany.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze