Składniki:
Woda, mielona kawa, żółtko, cukier.
Jak przyrządzić?
Podczas gotowania się wody ucieramy żółtko z cukrem (aż do uzyskania białego koloru). Wrzątkiem ogrzewamy kubek, w którym będziemy podawać kawę. Kawę parzymy w ogrzanym dzbanku. Nakładamy po łyżeczce utartej masy żółtka z cukrem do filiżanek i zalewamy kawą, silnie mieszając. Przy prawidłowo zaparzonej kawie po turecku powinna być puszysta piana. Kawa ta jest zdrowa i smaczna. Życzę smacznego.
Potrzebne przybory:
filiżanki, kubek, dzbanek, łyżeczka
Jak podawać?
W rozgrzanych filiżankach.
Uwagi:
Chcesz zaskoczyć gościa czymś zwyczajnym - smakującym niezwyczajnie, zrób kawę po turecku.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | sova |