Kawa po turecku

Przepis kulinarny

Składniki:

Woda, mielona kawa, żółtko, cukier.

Jak przyrządzić?

Podczas gotowania się wody ucieramy żółtko z cukrem (aż do uzyskania białego koloru). Wrzątkiem ogrzewamy kubek, w którym będziemy podawać kawę. Kawę parzymy w ogrzanym dzbanku. Nakładamy po łyżeczce utartej masy żółtka z cukrem do filiżanek i zalewamy kawą, silnie mieszając. Przy prawidłowo zaparzonej kawie po turecku powinna być puszysta piana. Kawa ta jest zdrowa i smaczna. Życzę smacznego.

Potrzebne przybory:

filiżanki, kubek, dzbanek, łyżeczka

Jak podawać?

W rozgrzanych filiżankach.

Uwagi:

Chcesz zaskoczyć gościa czymś zwyczajnym - smakującym niezwyczajnie, zrób kawę po turecku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaNapoje
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje3
Kalorycznośćśrednia
Autorsova

Kawa po turecku: Podobne przepisy

Kawa po turecku: wypróbuj również

Powiązane Tematy