Kawa chroni przed próchnicą
DANUTA CAPIGA • dawno temuKawa, magiczny napój, bez wypicia którego niektórzy z nas nie wyobrażają sobie poranka. Już sam aromat wprowadza nas w znakomity nastrój. Dentyści ostrzegają nas, że kawa powoduje przebarwienia i niszczy szkliwo zębów. Tymczasem zdaniem brytyjskich naukowców, kawa może chronić nas przed próchnicą.
Kawa, magiczny napój, bez wypicia którego niektórzy z nas nie wyobrażają sobie poranka. Już sam aromat wprowadza nas w znakomity nastrój. Dentyści ostrzegają nas, że kawa powoduje przebarwienia i niszczy szkliwo zębów. Tymczasem zdaniem brytyjskich naukowców, kawa może chronić nas przed próchnicą.
Takie działanie ma np. kawa kongijska – rabusta, ale musimy ją pić z umiarem, bez cukru i bez śmietanki.
— Do niedawna antybakteryjne właściwości kawy były tylko przypuszczeniem. Brazylijczycy udowodnili, że substancje zawarte w kawie potrafią powstrzymać rozwój próchnicy. I chociaż wciąż prowadzone są badania, to już dziś wiemy, że związki chemiczne zawarte w caneporze niszczą bakterie odpowiedzialne za rozwój próchnicy i zapobiegają odkładaniu się płytki nazębnej – wyjaśnia lek. stom. Wojciech Fąferko z Dentim Clinic w Katowicach.
Uczeni intensywnie pracują nad tym, żeby wyodrębnić z kawy ten aktywny związek, który w przyszłości będzie można wykorzystać przy produkcji past do zębów i płynów do płukania. Pasta z dodatkiem takiego ekstraktu na pewno skutecznie zadba o czystość i zdrowie naszych zębów.
Już wcześniej odkryto, że takie same właściwości antybakteryjne mają przylistki chmielu.
Zanim powstanie ten produkt, możemy pić gorzką kawę o poranku. Pozwoli nam się obudzić, postawi na nogi i doda energii. Pomoże nam wydajniej pracować, oddalić zmęczenie. Delektujmy się jej smakiem i zapachem.
Źródło: informacja prasowa Tomasz Pietrzak
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze