A ty jaką kawę lubisz?
BARBARA MARCYSIAK • dawno temuSmakosze kawy mają w czym wybierać - espresso, po turecku, latte. O smaku, mocy i wpływie na nasz organizm decyduje sposób jej zaparzenia. Warto więc poznać techniki przyrządzania małej czarnej, aby uzyskać jak najlepsze efekty i móc delektować się jej oryginalnym smakiem.
Do czynników wpływających na właściwości smakowe kawy zaliczyćtrzeba m.in. warunki parzenia, długość kontaktu kawy z wodą,temperaturę, zawartość kofeiny w filiżance oraz grubość mieleniaziarna.
Aby przyrządzić kawę po turecku, nie wystarczy zalać jej wrzątkiem,mimo że powszechnie przyjęło się ją tak przygotowywać. Jakaż więcjest kawa po turecku, skoro przez tyle lat większość z nas myliła ją zkawą sypaną? Otóż należy wsypać do tygielka lub rondelka kawę icukier, zachowując proporcje 1:1, a następnie zalać wodą. Można dodaćtakże przyprawy np. wanilię czy kardamon. Całość trzeba podgrzać,pilnując jednak, aby nie doszło do zagotowania. By fusy opadły na dno,dobrze jest dolać trochę zimnej wody. Jest to kawa dla osób lubiącychmocny, intensywny smak, gdyż jedna filiżanka może zawierać nawet 120 mgkofeiny. Dla porównania warto wiedzieć, że w filiżance kawyrozpuszczalnej znajduje się od 75 do 90 mg tej substancji.
Kawa z ekspresu przelewowego to inaczej kawa po amerykańsku. Długośćprocesu parzenia kawy uzależniona jest od mocy grzałki, która możemieć od 550 do 1700 W. Zaletą tego typu ekspresów jest możliwośćjednoczesnego przygotowania nawet litra kawy, co docenią osoby lubiącedelektować się kawą w towarzystwie przyjaciół. Poza tym dziękipodgrzewaczowi, na którym znajduje się dzbanek, kawa pozostaje ciepła.Jednak zbyt długie utrzymywanie kawy w wysokiej temperaturze przyczyniasię do zmiany jej smaku i utraty aromatu. Po 30 minutach od zaparzenia kawabędzie więc smakowała inaczej niż na samym początku.
Ostatnio bardzo dużą popularnością cieszą się ekspresy ciśnieniowe,które umożliwiają bardzo szybkie przygotowanie kawy.
— Obserwujemy, żecoraz więcej osób lubi pić w domu kawę taką jak w ulubionej kawiarni.Przygotowanie napoju w ekspresie, który daje możliwość mielenia ziarenbezpośrednio przed zaparzeniem, sprawia, że jest on bardziej aromatyczny.Duże ciśnienie powoduje, że z kawy wytrącają się substancje oleiste,które tworzą charakterystyczną, gęstą kremową piankę. – mówiJoanna Szpak z firmy Segafredo Zanetti.
Tak właśnie powstaje pokryte „cremą” włoskie espresso, które możestanowić bazę do cappuccino czy latte.
Inną zaletą ekspresu ciśnieniowego jest aspekt zdrowotny. Krótkikontakt ziaren kawy z wodą o temperaturze 90 stopni sprawia, że uwalaniasię mniej kwasów i gorzkich substancji. Dzięki temu kawa jest łatwiejprzyswajalna przez organizm i nie podrażnia zbyt mocno żołądka. Pozatym zawiera dwa razy mniej kofeiny niż kawa z filtra. Aby uzyskaćodpowiednią moc oraz właściwy aromat kawy, ważne jest, aby ziarnamiały dobrą grubość, dlatego najlepiej wybierać te ekspresy, które charakteryzują się możliwością regulowania mielenia ziaren. Byzadowolić swoje podniebienie, nie bez znaczenia jest także przemyślanywybór mieszanki spełniającej nasze oczekiwania pod względem smaku ijakości.
— W zależności od miejsca pochodzenia ziarna oraz sposobujego wypalania kawa może mieć różne odcienie smakowe. Na przykładwśród naszych produktów znajduje się seria z grupy kaw „singleorigin”, gdzie nazwa kawy wskazuje na rejon jej pochodzenia. Wzależności od tego czy jest to Brazylia, Costa Rica czy Peru, mieszankaodznacza się posmakiem miodu, owoców lub czekolady. - wyjaśnia JoannaSzpak z Segafredo Zanetti Poland.
Bez względu na to, czy lubimy kawę po turecku czy amerykańsku,wybierajmy mieszanki najlepszej jakości, aby cieszyć się dobrym smakiemi upajać niezwykłym aromatem.
Źródło: informacja prasowa Ewelina Czyż
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze