Składniki:
Kawa mielona lub rozpuszczalna, cukier, jajo kurze i odrobina serca, i niestety szczypta soli. Można tez dodać 15 gram koniaku lub wódki oraz świeżego imbiru.
Jak przyrządzić?
Z jaja "odlewamy" białko do kubka , żółtko osobno i robimy kogel-mogel z taką ilością cukru jaka nam odpowiada. Białko ubijamy na gęstą piankę (z odrobinką soli i 1-2-ma łyżeczkami cukru). Parzymy kawę bez cukru (ew. 1/2 łyżeczki na filiżankę), dodajemy kogel-mogel i przykrywamy niewielką ilością białej pianki.
Potrzebne przybory:
2 kubki, filiżanka, mikser lub trzepaczka do piany, łyżeczka do mieszania kogla-mogla, i kawy z cukrem i koniecznie serce!
Jak podawać?
najlepiej podawać na jasnym obrusie i w czarnych lub brązowych filiżankach.
Uwagi:
Do smaku do kogla mogla można dodać 10-15 gram wódki lub koniaku, a do kawy zetrzeć odrobinę świeżego imbiru.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | chyba wysoka |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | Spinaker |