Składniki:
3-4 duże ziemniaki, 1 średnia cebula, 5 dag wędzonej słoniny, 2 łyżki mąki, maggi lub inna tego typu przyprawa do zup, sól, pieprz, 1,5 - 2 l wody
Jak przyrządzić?
1. Boczek i cebulę pokroić w kostkę.
2. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę ok. 1 cm.
3. Wrzucić ziemniaki do lekko osolonej wrzącej wody i gotować do miękkości.
4. Podsmażyć boczek, wyjąć z rondelka i wrzucić do gotujących się ziemniaków.
5. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulę na złoty kolor i wrzucić do ziemniaków.
6. Na talerz wsypać mąkę, pokropić ok. 1 łyżką wody, rozcierać palcami tworząc zacierkę - małe kluseczki.
7. Zacierkę wrzucić do ziemniaków gdy są już prawie miękkie, gotować jeszcze chwilę. Można wrzucić także odrobinę mąki, która pozostaje na talerzu po zrobieniu zacierki.
8. Zupę przyprawić do smaku solą oraz odrobiną maggi i pieprzu.
Uwagi:
Zupę tę gotowała moja babcia Lwowianka. Nie wiem dlaczego nazywała ją szwabską, może ten przepis przywiózł do Lwowa mój bawarski pradziadek. Smak tej zupy przypomina mi moje dzieciństwo. Każda próba modyfikacji przepisu np. zastąpienie zacierki makaronem czy dodatek dodatek wegety lub wywaru z warzyw zmienia specyficzny smak tej potrawy - to już nie jest to!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | Joanna |