Składniki:
40-50 dag zielonego gorszku (może być mrożony), 1/2 średniego selera - pokrojonego w kostkę, 1 średnia cebula - pokrojona w drobną kostkę, 1 średni por - pokrojony w półtalarki, 1,5 l bulionu (może być z kostki), 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki śmietany
ewentualnie: 1/2 łyżki posiekanych listków mięty
Jak przyrządzić?
1. Pokrojone warzywa ( oprócz groszku ) poddusić na 1 łyżce masła.
2. Wymieszać z mąką i zalać 1 l bulionu, gotować ok. 20 -25 minut.
3. Do pozostałego bulionu włożyć groszek i gotować ok. 20 - 25 minut (do miękkości), dodać do zupy. Całość zmiksować lub przetrzeć przez sito.
4. Dodać śmietanę i masło, ponownie zagotować.
Jak podawać?
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, posypaną listkami mięty.
Bardzo syta.
Smacznego!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 4 |
Autor | Agata |