Składniki:
- 5 jajek
- 1 kostka tłuszczu
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka mąki
- 6 łyżek przegotowanej, zimnej wody
- 1 proszek do pieczenia
- 3 paczki wiórków kokosowych/po 100 gram
Jak przyrządzić?
* Tłuszcz roztapiamy i dodajemy:
- kakao
- wodę
- 1 szklankę cukru
Wszystko razem należy wymieszać i zagotować. Z przygotowanej masy odlewamy ok. 3/4 szklanki na polewę.
* Po wystudzeniu przygotowanej masy dodajemy:
- mąkę
- żółtka
- proszek do pieczenia
Należy wszystko dobrze wymieszać i wylać na blachę.
* Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać 1 szklankę cukru i dalej ubijać.Ubitą pianę wymieszać z kokosem. Wylać na ciasto.
Piec w 130 st. C przez ok. 40-45 minut. Pozdrawiam i życzę smacznego :-)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | duża blacha |
Autor | Myszka |