Składniki:
2-3 cebule,
ok. 1 szkl. pokrojonej w kostkę kiełbasy lub wędliny,
1/3 bochenka czerstwego chleba,
1 szkl. mleka,
1-2 jajka,
przyprawy (majeranek, sól, pieprz, czosnek - wg upodobań)
Jak przyrządzić?
1. pokrojony w kostkę chleb zalać mlekiem. Ważna uwaga: czerstwy chleb ma być nasączony mlekiem, a nie pływać w mleku! (w takim wypadku dodać chleba lub ująć mleka)2. lekko podsmażyć kiełbasę z pokrojoną w piórka cebulą (w czasie smażenia dodać pieprz, sól, majeranek, czosnek itd. - doprawić wg upodobań)3. napełnić naczynie żaroodporne najpierw zawartością z punktu 1. potem 2. 4. rozbełtać (rozmącić) jajka i zalać zawartość naczynia.5. zapiec w piecyku - ok. 15 minut
Potrzebne przybory:
naczynie do zapiekania
Jak podawać?
ważne, by była ciepła
Uwagi:
Przed zapieczeniem można posypać żółtym serem. Można też dodać pokrojone w grube plastry pomidory. Keczup, utarte i podsmażone pieczarki również, ale to już nie będzie bieda tylko rozpusta. Podobno mleko można zastąpić wodą, ale nigdy tak nie robiłam.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Riana |