Składniki:
250 g płatków owsianych,
100 g margaryny,
120 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 żółtka,
100 g cukru pudru,
pół paczki cukru waniliowego,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki miodu sztucznego,
1 mały olejek migdałowy,
piana z jednego białka.
Jak przyrządzić?
Płatki lekko zarumienić na suchej patelni. Żółtka utrzeć w misce z cukrem pudrem. Ucierając dodawać kolejno: mąkę z proszkiem, płatki, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, stopioną margarynę i miód. Na koniec dodac pianę i olejek migdałowy. Masę wymieszać. Ciasto wykładać łyżką na wysmarowaną blaszkę. Musi być ono dość gęste. Piec w 150 st. ok. 15 minut.
Potrzebne przybory:
miska, mikser, blaszka
Jak podawać?
smakują najlepiej z dobrą herbatą :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kees |