Składniki:
1 kg kwaśnych jabłek ,2-3 łyżki wody, 250 g masła, 1,5 szklanki mąki, 1 szklanka cukru.
Jak przyrządzić?
Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Dno i boki tortownicy wyłożyć folią aluminiową. Wysypać na to jablka. Skropić wodą, posypać 1/3 cukru. Resztę cukru, mąkę i masło przesiekać nożem. Pokryć tą mieszanką jabłka. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec ~30 minut, aby kruszonka się zrumieniła.
Jak podawać?
Można jeść na zimno lub na ciepło.
Uwagi:
Zamiast jabłek można zrobić ze śliwkami albo z rabarbarem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Jano |