Składniki:
4-5 marchewek,
4-5 korzeni pietruszki,
mieso wieprzowe (schab, szynka, łopatka - jakiekolwiek),
pierś z kurczaka,
kurkuma,
imbir,
delikat do mięs,
oliwa z pestek winogron,
kasza kuskus,
rodzynki.
Jak przyrządzić?
Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojone w średnią kostkę mięso (najlepiej mieszane ale może być tylko 1 rodzaj), podsmażyć na dużym ogniu. Dodać 3 łyżki delikatu, łyżkę imbiru i 2 łyżeczki kurkumy, zamieszać i dusić pod przykryciem 3 min, potem zalać wodą tak, by ledwie przykrywala mięso(lepiej za mało niż za dużo), dusić pod przykryciem. Kaszę przygotować wg. przepisu z opakowania na sypko dodając namoczone wcześniej rodzynki, odstawić na bok. Pietruszkę i marchewkę pokroić w paski długości ok 3-4 cm. Pokrojone warzywa wrzucić do duszacego się mięsa, dusić pod przykryciem do zmięknięcia (najlepiej gdy warzywa są al dente), doprawić przyprawami do smaku (tymi samymi, bo woda złagodzi ich intensywność). Dusić, aż woda odparuje na tyle, by pozostał rzadki, ale intensywny w smaku sos (jego gęstość można regulować delikatem i imbirem). Nie bójcie się dużej ilości przypraw - ten przepis tego wymaga, trzeba tylko kontrolować, by nie było za słone od delikatu ani za ostre od imbiru. Smacznego. Ja to uwielbiam.
Potrzebne przybory:
Duża głęboka patelnia, deska, nóż.
Jak podawać?
Podawać najlepiej w głębokim talerzu, kasza polana sosem z mięsem i warzywami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Kasumi |