Składniki:
0,5 kg mąki,
3 jajka,
margaryna,
szczypta soli,
2 szczypty proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
0,5 l mleka,
owoce - np.borówki,
cukier.
Jak przyrządzić?
Ciasto: Na początku jajka utrzeć z 6 łyżkami cukru. Później dodać proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy. Na koniec dodać mleko i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na patelni, uprzednio roztopić na niej margarynę.Polewa: Borówki i cukier wymieszać.Na koniec ciasto(grzybek) posmarować polewą.
Potrzebne przybory:
Mikser lub malakser, patelnia.
Uwagi:
Ciasto smażyć na małej patelni. Nalewać dużą ilość ciasta, aby grzybki były grube.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 7-9 |
Kaloryczność | mała |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | DAKA:d:d:d |