Składniki:
Papusiak:4 średnie pieczarki, 1 cebula, mała cukinia, 2 jędrne pomidory, mała papryka czerwona, mała papryka żółta, groszek, olej, pieprz, sól, maga.
Chapiti:35 dag mąki, łyżeczka soli, szklanka letniej wody.
Jak przyrządzić?
Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, tak samo cebule. Dno garnka pokrywamy olejem, lekko podduszamy cebulę i pieczarki – tak, aby cebula się zeszkliła. Cukinię razem ze skórką kroimy na kostki (ok. 2 cm) i dorzucamy. Pomidory obieramy ze skórki i tak, jak papryki również siekamy w kosteczkę. Dorzucamy do garnka. Dosypujemy groszku i przyprawiamy. Gotujemy pod przykrywką, co jakiś czas mieszając, dopóki nie zrobi się papka. W między czasie zabieramy się za chapiti. Do miski wsypujemy 35 dag mąki, dosypujemy łyżeczkę soli i powoli dolewamy letniej wody. Ciasto wyrabiamy, dopóki nie zrobi się gładkie i elastyczne. Można je odstawić na 45 min. żeby doszło do siebie, ale ja tego zwykle nie robię. Następnie z ciasta tworzymy wałek, i dzielimy go na 10-12 równych kawałków. Każdą część rozwałkowujemy na placek grubości 5mm. Patelnię smarujemy margaryną (można też na niewielkiej ilości oleju) i smażymy z dwóch stron, dopóki placek nie zrumieni się.
Jak podawać?
Papusiak nakładać na talerz i podawać razem z chlebkiem chapiti.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | san_szajn |