Składniki:
1 szklanka kaszy kuskus,
2 puszki tuńczyka w oleju,
2 ogórki kiszone lub konserwowe,
2 średnie cebule,
1 puszka kukurydzy,
1 średni majonez kielecki,
pęczek szczypiorku,
łyżka oleju,
sól,
pieprz,
vegeta.
Jak przyrządzić?
Do większej miski wsyp kaszę kuskus, zalej ją wrzątkiem – tak, aby 1 cm wody był ponad kaszą, dodaj jedna dużą łyżkę oleju i trochę vegety. Odstaw, aby wystygło - od czasu do czasu mieszaj. W tym czasie ogórki i cebulę pokrój w kosteczkę. Kiedy kasza napęcznieje i wystygnie, dodaj po kolei wszystkie składniki (tuńczyka nie odsączamy), wymieszaj z majonezem i przypraw do smaku solą, pieprzem i vegetą. Na koniec dodaj pokrojony szczypiorek i wstaw na trochę do lodówki.
Uwagi:
Do tej sałatki mozna też zamiast cebuli dodać jednego dużego pora. Bardzo dobrze też smakuje z pokrojoną w kosteczkę rzodkiewką.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Paula24 |