Składniki:
Ciasto:5 jajek, 1 szklanka cukru kryształu, 2/3 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 torebka cukru waniliowego, 1 łyżka kakao, 1 garść orzechów mielonych i siekanych.
Masa:2 kostki masła (lub 1 masło, 1 margaryna), 1 szklanka cukru kryształu, 4 jajka, 1 kawa cappucino (orzechowa), 15 nakrętek spirytusu, 1 łyżka kakao, 1 torebka cukru waniliowego,
Ponadto:2 batony IKAR, wiśnie z syropu, brzoskwinie z puszki, ananasy z puszki itp.
Jak przyrządzić?
Ciasto:Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do żółtek dodać 1 łyżkę octu i mały proszek do pieczenia, rozmieszać. Gdy zaczną rosnąć, wymieszać z białkami, dodać obie mąki i orzechy, delikatnie wymieszać. Piec w keksówce około 40 min.Masa kawowa:Jajka ubić z cukrem na parze, dodać cukier waniliowy. Jak jest gęste i gorące, dodać kawę cappucino i ubijać aż do wystygnięcia. Masło utrzeć ze spirytusem, dodawać po łyżce ostudzonej masy jajecznej, na końcu dodać kakao. Do masy dodać batony Ikar pokrojone w kostkę, wiśnie z syropu, brzoskwinie i ananasy.Ciasto podzielić na trzy części. Naponczować i przełożyć masą.SMACZNEGO!
Uwagi:
Placek trochę drogi, ale pyszny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Rusałka |