Składniki:
4 marchewki,
1 cebula,
2 łodygi selera naciowego lub kawałek korzenia,
1 pietruszka (korzeń),
1 mały por,
1 mały pomidor,
2 gałązki zielonej pietruszki,
1 liść laurowy,
3 ziarenka ziela angielskiego,
1 gałązka tymianku świeżego lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego,
2 łyżki oleju słonecznikowego,
3 litry wody,
sól (najlepiej morska),
pieprz ziołowy.
Jak przyrządzić?
Cebulę opłukać i przekroić na pół razem z łupiną. Pozostałe jarzyny obrać, umyć i pokroić na małe kawałki.W duzym garnku rozgrzać olej, włozyć cebulę i przyrumienić przecięte powierzchnie. Dodać pokrojone jarzyny. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 5 mniut. Wlać wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy i tymianek. Gotować na małym ogniu ok. 2 godzin. Pod koniec gotowania dodać sól i pieprz ziołowy. Gotowy wywar przecedzić przez gęste sito i ostudzić.
Uwagi:
Wywaru używać zamiast wody do zup i sosów. Wywar można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni lub w zamrażalniku przez 2 miesiące.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | średni |
Autor | sylas |