Składniki:
Ciasto: 3 szklanki mąki,200 g margaryny, 2 jajka, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Kisiel pomarańczowy (duża porcja), jabłka.
Jak przyrządzić?
Przesiej mąkę, dodaj margarynę, posiekaj. Dodaj cukier, jajka i proszek. Ponownie posiekaj, zagnieć ciasto, włóż do zamrażalnika. W tym czasie obierz jabłka, pokrój jak lubisz, ugotuj kisiel, dodaj do niego jabłka i wymieszaj. Trzymaj na gazie przez minutkę. Wyjmij ciasto, rozłóż 3/4 na blaszce, wyłóż masę jabłkowo-kisielową, na to zetrzyj na tarce pozostałą 1/4 ciasta. Włóż do piekarnika o temperaturze 190 stopni i piecz, aż góra zbrązowieje, ok. 40-45 minut.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Natalia |