Składniki:
- wędzony łosoś w plastrach
- masło
- czosnek
- koperek
- zioła prowansalskie
- bułki (grahamki lub pełnoziarniste, ale CIEMNE)
- natka
- cytryna
Jak przyrządzić?
1. Rozgnieść czosnek, następnie razem z ziołami i koperkiem dodać do masła - wszystko połączyć w jednolitą masę.2. Rozkroić bułki i powierzchnią "do smarowania" ułożyć na grillu, czekając aż się przypiecze.3. Zrumienione bułki posmarować przygotowanym masłem i ułożyć na grilu "dupkami", przypiekać tak długo, aż rozpuści się masło.4. Gotowe pieczywo ułożyć na talerzu.5. Łososia podzielić na porcje i rozdysponować na bułeczkach, pokropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką.6. Zjeść do ostatniego okruszka :)
Potrzebne przybory:
- nóż do przecięcia pieczywa, cytryny i siekania zieleniny,- nóż do smarowania masłem.- talerz
Jak podawać?
Z lampką wytrawnego reńskiego wina o łagodnym smaku
Uwagi:
Celowo nie podałam ilości, bo to zależy od ilości osób, które zasiądą do grzankowej uczty. UWAGA! Polecam potraktować grzanki z łososiem jako przystawkę, a nie danie główne. Zabraniam najadać się! Wszystko po to, by szybko zatęsknić do tego niebiańskiego smaku ;) Smacznego!
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | połówka na łebka |
Kaloryczność | nieistotne ;) |
Autor | Vanessa |