Składniki:
puszka mleka skondensowanego słodkiego, szklanka dowolnej czystej wódki
Jak przyrządzić?
Mleko gotować na wolnym ogniu w puszce 2,5 do 3 godzin, wyjąć z garnka, odstawić do wystudzenia. Gdy puszka będzie zimna otworzyć wieczko, przelać gęste mleko do naczynia (naczynie dowolne, ale nie mniejsze niż 3/4 litra), poczekać aż będzie całkowicie schłodzone. Następnie powoli wlewać alkohol cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy. Po wymieszaniu przelać do butelki i odstawić na ok. 2 godz. do zgęstnienia. Na drugi dzień będzie bardziej gęste.
Potrzebne przybory:
mikser
Jak podawać?
W szerokich kieliszkach i niezbyt głębokich, gdyż karmelek jest dosyć gęsty.
Uwagi:
Pychotka na wieczory dla pań. Trochę kaloryczne ale niebo w buzi. Mleko można przygotować nawet na kilka dni przed wykonaniem.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 1,2 litra |
Przybliżony koszt | 13 zł |
Autor | beti |