Składniki:
Składniki na 8 słoików:
4 kg ogórków, 0,5 kg cebuli, 0,5 kg marchewki, 1 kg papryki czerwonej, zielonej i żółtej, 1 główka czosnku, 1 łyżka soli, natka pietruszki.
Zalewa:
1 szkl. octu, 3 szkl.wody, 1 szkl. cukru, 2 czubate łyżki soli, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, goździki
Jak przyrządzić?
Ogórki pokroić w talarki, cebulę w piórka, marchew utrzeć, paprykę pokroić w słupki, natke pietruszki posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, posolić, odstawić na noc.
Składniki na zalewę(oprócz oleju) zagotować, wystudzić. Warzywa włożyć do słoików, zalać zalewą wymieszaną z olejem. Zakręcić słoiki, wstawić do wrzątku, gotować ok. 20 minut.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 800 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Eliza |