Składniki:
2 cebule, ząbek czosnku, kawałek imbiru, 50 dag mięsa mielonego, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, sól, chili, 3 łyżki oleju, 3 marchewki, 2 papryki, pół główki kapusty pekińkiej, pół szklanki bulionu warzywnego, 6 łyżek sosu sojowego, 40 dag ryżu
Jak przyrządzić?
Cebulę, czosnek i imbir obrać, drobniutko posiekać. Mięso wymieszać z jajkiem, tartą bułką, dodać czosnek, imbir i połowę cebyli, całość wyrobić na gładką masę doprawić do smakusolą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formować kuleczki. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, na wrzątek wrzucić ryż, gotować 20 min. Na patelni rozgrzać olej, smażyć klopsiki na złoto-brązowy kolor przez 6-8 min. Warzywa oczyścić, marchewki pokroić na zapałkę a paprykę i kapustę w cienkie paski. Usmażone klopskiki wyjąć z patelni na tłuszcz, wrzucić marchewkę, paprykę i resztę cebuli, smażyć 2-3 min. Dodać kapustę, chwilkę smażyć, razem wlać bulion i sos sojowy, gotowć 2-3 min. Podawać z ryżem. Życzę smacznego!
Jak podawać?
podawać z ryżem
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | 560 |
Autor | Agunia |