Składniki:
1/2 kilograma mąki,
2 jaja,
5 dekagramów drożdży,
1 kostka margaryny "Palma",
1/2 szklanki ukwaszonej śmietany (12%).
Jak przyrządzić?
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Stopić tłuszcz. Utrzeć jaja z cukrem. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na spore kulki i włożyć do zamrażarki na około 15 minut (żeby nie rosło). Po wyłożeniu rozwałkować, pokroić w podłużne trójkąty, nakładać "Nutellę" i zawijać (formować) rogale. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rogale białkiem jaja lub po upieczeniu polukrować. Układać na wysmarowaną blach. Piec około 20-25 minut w temperaturze 150-180 stopni.
Uwagi:
Ważne aby zaglądać, gdyż mogą się spiec na wierzchu!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Bykool777 |