Składniki:
Ciasto: 3 szkl.mąki, 1 łyżeczka proszku, 1 łyżka cukru, 4 żółtka, kostka margaryny (Kasia), 6-8(dużych) jabłek (najlepiej antonówka).
Beza: 4 białka, 1 szkl. cukru.
Jak przyrządzić?
Mąke wymieszać z proszkiem i cukrem,dodać żółtka i posiekane masło. Szybko zagniesć ciasto (ciasta NIE schładzać). Z białek ubić piane i partiami dodawać cukier. Blaszkę (dużą) posmarować masłem (tylko dno blaszki) i posypać bułką. 2/3 ciasta wyłożyć do blaszki (lekko posypać tartą bułką), położyć jabłka (lekko posypać bułką), pianę i zetrzeć na tarce pozostałe ciasto (kruszonka). Piec w temperaturze 180 st. ok. 30-40 min.
Potrzebne przybory:
Duża blaszka, tarka ,mikser.
Jak podawać?
Szarlotkę można podawać z lodami waniliowymi albo bitą śmietaną.
Uwagi:
Jabłka zetrzeć na tarce i dusić z 3 łyżkami cukru ok. 30min.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor |