Składniki:
ciasto: 4 żółtka, 1 jajo, 25 dkg margaryny,2 szklanki cukru, 1 mały proszek, 60 dag mąki tortowej
masa: 1 kg sera, 25 dag margaryny, 1,5 szklanki cukru, 4 żółtka, 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej, piana z 4 białek, zapach arakowypolewa czekoladowa: 3 łyżki śmietany 30%, 3 łyżki kakao, 1 łyżka margaryny, 6 łyżek cukru
do posypania: wiórki kokosowe lub chałwaciasto: 4 żółtka, 1 jajo, 25 dkg margaryny,2 szklanki cukru, 1 mały proszek, 60 dag mąki tortowej
masa: 1 kg sera, 25 dag margaryny, 1,5 szklanki cukru, 4 żółtka, 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej, piana z 4 białek, zapach arakowypolewa czekoladowa: 3 łyżki śmietany 30%, 3 łyżki kakao, 1 łyżka margaryny, 6 łyżek cukru
do posypania: wiórki kokosowe lub chałwa
Jak przyrządzić?
Jak zrobić: zagnieść ciasto i podzielić na 3 równe części, rozwałkować i upiec na złoty kolor na blaszce(25/35 cm) z podłożonym papierem, gdy ostygnie delikatnie zdjąć papier.
Masa: rozpuścić margarynę i cukier, dodać zmielony ser, żółtka i zagotować na małym ogniu często mieszając (najlepszy jest garnek aluminiowy), następnie dodać mąkę ziemniaczaną, aromat i pianę z białek, zagotować. Połowę gorącej masy wyłożyć na jeden placek, przykryć drugim, wyłożyć resztę masy i położyć trzeci placek.
Zrobić polewę: wszystkie składniki rozpuścić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając (nie gotować), po 3-4 minutach zdjąć z ognia i wylać na wierzch ciasta, rozsmarować i posypać wiórkami. Pozostawić do następnego dnia.
Uwagi:
Sernik bardzo smaczny, wszyscy którzy go spróbowali nie szczędzili pochwał. Życzę smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Aleksander S. |