Składniki:
ziemniaki, oliwa, masło w kostce, czosnek , oregano, bazylia, tymianek, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Ziemniaczki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie na pół-twardo. Następnie odlewamy wodę, układamy na blasze wysmarowanej oliwą (ja kładę na spód folię aluminiową) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. W rondelku rostapiamy masełko a jak będzie juz płynne dodajemy przepuszczony przez praskę czonek (ok 3,4 ząbki ale moze być więcej). Gdy ziemniaczki juz troszkę posiedza w piekarniku polewamy je czosnkowym masełkiem oprószamy odrobinką soli i posypujemy ziołami. Pieczemy do czasu aż się ślicznie zarumienią. Masełkiem z czosnkiem polewamy nieco póżniej ponieważ czosnek lubi sie przypalać.
Potrzebne przybory:
garnuszek do podgotowania ziemniaczków, blacha, praska do czosnku i piekarnik ;-). Czasami jak nie chce mi się nagrzewać piekarnika robię to samo na patelence.
Jak podawać?
A w tej kwestii panuje totalna dowolność.
Uwagi:
Danie jest super i stanowi extra dodatek do wszystkiego, taka alternatywa dla nudnych ziemniaków. Ja jako wegetarianka często jem je z samą sałatką bo są bardzo sycące. Świetnie tez smakują z zawijaskami cukiniowymi na które przepis równiez zamieściłam z Oliwce.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Domika |