Sk艂adniki:
2 jajka,
100 g cukru,
2 paczki cukru waniliowego,
150 g kwasnej gestej smietany,
250 g maki,
3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia,
2 plaskie lyzki kakao,
100 ml mleka,
3 lyzki oleju,
140 g bialej czekolady,
60 g gorzkiej czekolady (mozna tez uzyc 200 g normalnej czekolady mlecznej).
Jak przyrz膮dzi膰?
Cale jajka ubic z cukrem, dodac cukier waniliowy i dalej ubijac, nastepnie dac kwasna smietane i ubijac wszystko razem jeszcze okolo 4-5 minut. W osobnej misce wymieszac razem make, proszek do pieczenia i kakao. Do ubitej masy wsypywac wymieszana make wymieszana z proszkiem + kakao. Ubijac dalej wszystko razem i dodac mleko, a na koncu olej .Wszystkie skladniki ubijac ok. 4 min. Potem wsypac posiekana czekolade. Forme do muffinow wysmarowac olejem i wysypac maka. Wypelnic forme ciastem i wlozyc do wczesniej nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach okolo 25 minut. Sprawdzic patyczkiem czy sa upieczone (jak patyczek suchy to jest koniec pieszenia). Zostawic upieczone muffiny w formie okolo 10 minut i po tym czasie wyciagnac. Smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | Slawka |