Składniki:
2 szkl. mąki,
2 jajka,
3 duże banany,
ok. szkl. wody,
ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
olej.
Jak przyrządzić?
Do miski wybijamy białko z jajek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, wlewamy wodę i miksujemy na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Trzy banany rozgniatamy widelcem by były widoczne grudki i dodajemy do miski wraz z ubitą pianę. Mieszamy delikatnie. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i kładziemy łyżką przygotowane ciasto formując małe placuszki.
Potrzebne przybory:
dwie miski, mikser, łyżka, widelec, patelnia
Jak podawać?
Najlepiej podawać od razu posypane cykrem i cynamonem, ewentualnie polane sokiem truskawkowym,można też kłaść na nie pokrojone plasterki bananów; ze wszystkimi dodatkami smakują równie przepysznie:) Do picia najlepiej kakao.
Uwagi:
Placuszki szybko się smażą więc trzeba stale ich pilnować!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | DiDi |