Sk艂adniki:
1,5 litra wody,
bulion w proszku lub kostka rosolowa,
3-4 ziarnka ziela angielskiego,
4-5 ziarnek pieprzu czarnego,
duzy lisc laurowy,
pol garsci sieczonej wloszczyzny (zalezy jaka garsc - mojej pol :)),
srednia cebula,
2 glowki czosnku,
olej,
lyzka maki,
szczypta chili,
stary chleb na grzanki.
Jak przyrz膮dzi膰?
Przyrzadzic bulion: do wody rzucic pieprz, ziele, lisc laurowy, cala obrana cebule, wloszczyzne (ja biore mrozona). Zanim sie zagotuje rozdzielic czosnek na zabki i NIE OBRANY rzucic na patelnie z mala iloscia tluszczu. Trzeba go obsmazyc mozliwie z kazdej strony. Gdy bulion sie zagotuje, wrzucic kostke lub wsypac proszek - tyle, by nie trzeba juz bylo zupy solic. Zamieszac i niech sobie powolutku pyrga na ogniu. Czosnek zdjac z patelni gdy jest juz wyraznie miekki. Gdy ostygnie - obrac, nie zapominajac urwac twardej "dupki" od korzenia. Wylowic z bulionu cebule, lisc, pieprz i ziele. Dodac czosnek i szczypte chili, rozmieszac i dac troche popyrgac na malym ogniu. Ja lubie zupy gestsze niz woda, wiec robie tez lekka biala zasmazke, ale nie jest to koniecznosc. W 2 lyzkach goracego oleju rozrabia sie lyzke maki i zalewa kilkoma lyzkami wrzacej zupy. Zasmazka od razu sie warzy, wiec trzeba rozprowadzac ja dodajac stopniowo coraz wiecej goracej zupy. Gdy calosc stanie sie plynna, wlac do zupy i zamieszac. I gotowe. Pozostaje pokroic chleb w kosteczke i podsmazyc na chrupiace grzanki, bez ktorych zupa czosnkowa nie jest soba.
Potrzebne przybory:
przydaje sie przeciskarka do czosnku, albo lepiej mozdzierz.
Uwagi:
Usmazony czosnek bardzo latwo sie obiera, wiec bez paniki :)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 3-4 |
Przybli偶ony koszt | 2 z艂 |
Autor | cmon |