Składniki:
25 dag mąki, 10 dag cukru, 8 dag margaryny, 2 zółtka, 1 szkl. mocnej herbaty, 8 dag rodzynek, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny (może być również z pomarańczy), szczypta soli, likier cytrynowy (gotowy)
Jak przyrządzić?
Rodzynki przebrać, umyć, włożyć do garnuszka z herbatą i gotować 5 minut. Margrynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, skórkę otartą z cytryny, mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, sody i proszkiem do pieczenia. Do powstałej masy wlewać stopniowo zimną herbatę (całą szklankę) - nadal je ucierając. Na koniec dodać rodzynki i lekko wymieszać. Ciasto przełożyć do babkowej formy, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Zimną babkę polać lukrem cytrynowym.
Potrzebne przybory:
Forma do babek, mikser
Jak podawać?
Na święta, na jesienne wieczory przy herbatce - to świetne ciasto.
Uwagi:
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Bunia |