Babka herbaciana

Przepis kulinarny

Składniki:

25 dag mąki, 10 dag cukru, 8 dag margaryny, 2 zółtka, 1 szkl. mocnej herbaty, 8 dag rodzynek, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny (może być również z pomarańczy), szczypta soli, likier cytrynowy (gotowy)

Jak przyrządzić?

Rodzynki przebrać, umyć, włożyć do garnuszka z herbatą i gotować 5 minut. Margrynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, skórkę otartą z cytryny, mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, sody i proszkiem do pieczenia. Do powstałej masy wlewać stopniowo zimną herbatę (całą szklankę) - nadal je ucierając. Na koniec dodać rodzynki i lekko wymieszać. Ciasto przełożyć do babkowej formy, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Zimną babkę polać lukrem cytrynowym.

Potrzebne przybory:

Forma do babek, mikser

Jak podawać?

Na święta, na jesienne wieczory przy herbatce - to świetne ciasto.

Uwagi:

Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćśredni
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt20 zł
AutorBunia

Babka herbaciana: Podobne przepisy

Babka herbaciana: wypróbuj również

Powiązane Tematy