Składniki:
- 500g makaronu świderki
- 500g mięsa mielonego
- 2 średnie papryki czerwone lub żółte
- bazylia
- koncentrat pomidorowy
- 200 g sera żóltego gouda w kawałku
- olej / oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- przyprawy do smaku
Jak przyrządzić?
Makaron 500g świderki zagodować, w trakcie gotowania posolić ale z umiarem :P Mięso mielone podsmnażyć w małej ilości oleju, gdy zacznie się "dusić" (zmieni kolor z intensywnie czerwonego na blado czerwony) dodać do słoiczka koncentratu pomidorowego, w takiej koncentratowo-olejowej zalewie "dusić" mięso ok. 10-15 min. do momentu, aż zacznie się przysmażać. Paprykę dokladnie umyć i sparzyć wrzącą wodą, następnie obrać ze skórki. Do żaroodpornego naczynia na dno wlać odrobinkę oleju by zapiekanka się nie przypalila, następnie wartwowo ukladać poszczególne produkty - najpierw makaron, następnie jeszcze ciepłe usmażone mięso wraz ze sparzoną papryką i drobno posiekaną bazylią (każda warstwa musi zaczynać się od makaronu i nim kończyć). Gdy zabraknie produktów, górną warstwę posypać drobno startym serem, papryką w proszku i innymi przyprawami. Zamknąć naczynie, wstawić do rozgrzanego do 250 stopni piekarnika na jakieś 35-40 min. Smacznego.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Lalo |