Składniki:
1/2 kg mąki, 2 jajka, 5 dag drożdży, szczypta soli, 1 3/4 szkl. mleka, cukier waniliowy, 1 łyżka oleju, olej do smażenia, cukier puder do posypania
Jak przyrządzić?
1. Drożdże zasypać cukrem (2 łyżki), zwilżyć lekko wodą i pozostawić do wyrośnięcia w dużym kubku.2. Do mąki dodać szczyptę soli, wyrośnięte drożdze, 2 jajka, cukier waniliowy oraz letnie mleko, 1 łyżkę oleju (ciasto ma być dość luźne).3. Ciasto wyrabiać łyżką przez jakiś czas, na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia, nakryć ściereczką.4. Do rondla wlać olej (na 5-6 cm średnicy rondla), nagrzać go, a następnie łyżką kłaść wyrośnięte ciasto. Łyżkę za każdym razem moczyć w szklnce z wodą, aby ciasto dobrze się od niej oklejało.5. Racuszki drożdżowe będą przybierały różne kształty - rogate stąd nazwa "kozy".6. Po usmażeniu posypać je cukrem pudrem.
Potrzebne przybory:
miska, łyżka, rondel
Jak podawać?
Jeszcze ciepłe są super! Z kakao, z mlekiem, z konfiturami smakują rewelacyjnie! Szybko się je robi, a naje się nim cała rodzinka!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dość dużo |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Bunia |