Składniki:
arbuz ok. 2.5 kg, butelka winiaku, gałązka mięty
Jak przyrządzić?
Arbuza przecinamy na pół i łyżką wybieramy rzędy nasion. Miąższ arbuza wycinamy z łupiny i siekamy w kostkę 1 cm. Wsypujemy kostkę do kamiennego garnka i delikatnie mieszamy z posiekanymi drobno listkami mięty. Zalewamy butelką winiaku, garnek przykrywamy folią stretch i wkładamy do zamrażalnika na 2-3h. Podajemy w zamrożonych szklankach z łyżeczkami lub widelczykami - kawałki arbuza zalane sokiem.
Potrzebne przybory:
nóż, kamienny garnek
Jak podawać?
Zmrożoną w szklankach, z zamrażalnika.
Uwagi:
Znakomite na upały, działa dość szybko - kawałki arbuza nasiąkniete alkoholem zwiększają działanie winiaku.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 osoby |
Kaloryczność | tyle co alkohol |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | gapper |